England

This slideshow requires JavaScript.

Vi skal være i England på All Nations Christian College fra den 17/9 og frem til 1/12.  Vi skal følge et kursus i kulturforståelse, som tager 10 uger. Imens vi har undervisning, så har LM ansat Emil Solgaard  til at undervise Benjamin. Clara er i Nusery, som er i en bygning på skolen. Der er folk fra 26 forskellige nationer på skolen. Vi er så heldige at være afsted sammen med Bente og Per Jerup, samt Tine og Anders Møberg og deres 4 dejlige børn + deres volontør Malene Stoltenberg, så vi ikke behøver at snakke engelsk hele tiden.

I mens vi er her på ANCC vil vi forsøge at tage billeder og skrive vores tekser sådan, at vi ikke udleverer nogle af de andre vi studerer sammen med. Grunden er, at denne hjemmeside er offentlig og vi skal derfor have tilladelse til at udgive billeder. En anden faktor, der har betydning er, at nogle af de kristne vi studerer sammen med, er i stor fare for at blive forfulgt, hvis de bliver genkendt enten ved for detaljerede beskrivelser af deres liv og gerning eller, hvis de bliver genkendt på billederne som vi lægger ud.

Så når I ser, at de fleste billeder indbefatter de samme mennesker, så er det altså ikke fordi, vi kun kan snakke med de andre danske familier, men istedet for at beskytte vores medkristne.

1-12-12 Afslutning og hjemrejse

Så kom tiden, da vi skulle til at hjem. De sidste uger er gået utroligt stærkt med forskellige afslutningsarrangementer for både børn og voksne. For hele skolen og for en Route.

Den sidste dag, skulle resten pakkes sammen, værelserne gøres ren og bilen pakkes. Der blev sagt farvel til de nye bekendtskaber og afgang mod lufthavnen.

This slideshow requires JavaScript.

Den sidste onsdag inden vi skulle hjem var der julekoncert med forskellige kor og instrumentgrupper. Det var en aften, hvor folk kommer til skolen fra de forskellige kirker og lokalsamfundet. I samme uge, faktisk dagen før, hvade børnene deres afslutningsfest, hvor der blev danset, set film med dem selv på, bagtpizza og fortalt historie.

Torsdag aften havde vi afslutningsfest for en Route og fredag skolens store julefest med god mand, undervisere som tjenere, flotte kjoler og god underholdning. Lørdag stod den på rengøring og afrejse. Så programmet var meget tæt. Det har været dejligt med de forskellige måder at sige farvel på, men det tager også rigtig mange kræfter, så da vi sad i flyveren tilbage mod Danmark var der meget stille.

This slideshow requires JavaScript.

1-11-12 og 9-11-12 Besøg fra DK

This slideshow requires JavaScript.

Hvad gør man, når man syntes at bilen trænger til at blive malet?  Svar:  Man køber nogle flasker spraymaling og går i gang med at pynte bilen, imens kvinderne er på shoppetur i London 🙂

This slideshow requires JavaScript.

27-10-12 Gud hører bøn

I forgårs snakkede vi om, at Gud også hører børns bøn. Børn kan helt på samme måde som voksne bede for hinanden og fortælle Gud om alt ting. Børn kan bede for voksne og vi kan snakke med Gud flere gange om dagen, ikke kun ved sengekanten om aftenen. Gud ønsker at snakke med os, på samme måde som vi ønsker at snakke med hinanden.

Da Clara skal til at sove fortæller vi Gud, at hun er bange for at vælte på cyklen, hvilket er grunden til, at hun ikke tør at cykle uden vores hjælp endnu. Vi beder derfor Gud om, at hun må blive modig og at han vil tage hendes usikkerhed væk og erstatte den med en tro på sig selv.

I går, efter middagsmaden, går Benny og Clara ud og finder cyklen. I starten er hun stadigvæk usikker på om hun tør, men efter få minutter forsvinder usikkerheden og hun cykler uden problemer. Smilet og glæden er så stor hos hende. Alt dette ser jeg fra vores vindue, og jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvordan vi bad aftenen før. Gud erstattede hendes usikkerhed og manglende tro på sig selv, med sikkerhed og selvtillid.

Sådanne øjeblikke skal huskes, deles med andre og takkes for, hvilket de blev senere samme aften.

Efter vi havde takket Gud for, at høre Claras bøn, beder Benjamin om, at hans rokketand, der er meget genstridig må falde ud i morgen. Vi beder for dette, men vi bliver nødt til at gøre ham opmærksom på, at man ikke kan diktere hvornår Gud skal give os bønnesvar. Men jo, om ikke tanden er faldet ud for 10 minutter siden…

Tabt endnu en tand

Ja, man kan sagtens kynisk tænke at disse to episoder, nok ville være sket alligevel, men for os var det bare så bekræftende efter vores samtale om, hvordan Gud hører bøn når vi beder til ham og at børns bøn er lige så betydningsfuld som voksnes, at Gud svare Clara og Benjamins bøn allerede dagen efter de har bedt den.

27-10-12 Så kom kulden

så kom kulden også hertil England. vi har været rigtig heldige med vejet indtil videre og er sluppet for meget af det regn, vi ved andre har haft. Indtil i forgårs har der været op med 16 grader de sidste mange dage, men nu er det vendt. I morges viste termometeret 3 grader og den lokale kioskmand, i byen, havde set sne tidligt i morges. Så da vi skulle på legepladsen var vi nødt til, for første gang, at pakke os rigtig godt ind med termobukser, hue og vanter.

20-10-12 Indkøb…

Supermarkedet, hvor vi plejer at handle ind, hedder Tesco. Her kan man få rigtig mange forskellige ting og priserne er ikke så høje. Noget af det der adskiller et dansk supermarked fra det engelske er udbudet af fødevare.

De har rigtig mange færdigretter både til børn og voksne. Der er ris med mange forskellige slags dressing eller tilbøhør for bare at nævne lidt. Selvfølgelig har de også alle de typiske engelske retter som færdigretter og forskellige pastaretter og supper findes også.

I kølerdiske, hvor mælkeprodukterne står, har de yoghurt i mange forskellige varianter. Små yoghurter i samme pakning som en skub op is, hvilket er nemt når man er på farten.

Mælken er ikke kun naturel, men du kan få mælk med tilsat banansmag, jordbærsnag, chokoladesmag, marsbar smag etc. Ja, det er en helt ny verden vi har opdaget her…

en anden ting er udvalget af kager. du kan få kager i mange forskellige afskygninger. Ja, du kan få kager, der allerede er klargjort med topping til fødselsdage, børnefødselsdage ect.

Sådan et supermarked fortæller rigtig meget om et lands kultur og befolkningens vaner. selvfølgelig har de også produkter, der viser at man stadigvæk laver mad fra bunden og ofte koger/ steger kød i langtid, især søndags stegen er en tradition, men på den anden side, viser det også et samfund, hvor flere og flere har for travlt til at lave maden selv og til at sætte sig ind i, hvad en sund og ernæringsrigtig kost skal indeholde. (Jeg ser selvfølgelig dette ud fra, hvordan reglerne og holdninger er i DK, hvilket igen siger noget om den kultur, hvor vi kommer fra.)

11-10-12

Der er mange ting vi har skullet vende os til efter vi er kommet til England. Det første vi rigtigt bemærkede var, hvordan man her kører i den modsatte side af vejen end vi gør det i Danmark. Man kører modsat rund i rundkørslen, sidder i den modsatte side af bilen, hvilket også indebær at selen, gear og sådanne ting er i modsatte side. Benny er dog allerede blevet en habil bilist her. Han kører gerne med skolens minibus eller låner en bil når folk skal hentes eller bringes.

 

En anden ting er maden. Vi har endnu ikke fået en kogt kartoffel endnu. Ofte er kartoflerne stegt i en masse olie inde i ovnen. Sammensætningerne er heller ikke som vi kender den fra Danmark. I dag fik vi en klassisk engelsk ret kaldet “tudse i et hul” Den plejer dog ikke helt at se sådan ud. En pølse, der er placeret oven på et brød, stegt i fedt. Hertil kartoffelmos, brun sovs og brunkål. Børnene har for det meste ikke den store lyst til at prøve de forskellige nye ting, så vi er begyndt at købe rugbrød til dem. Ja, det er utroligt, hvor meget man mangler rugbrød når man kommer væk fra Danmark.

all-nations-249

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s