Dansk efterår i Tanzania

En del af det at være missionær udsendt med børn er danskundervisning. Noget, der nogle gange kan være rigtig hårdt arbejde især når ens elever også er ens egne børn, der når de kommer trætte hjem fra skole og ikke orker flere sprog i deres hoveder. Det kan engang i mellem altså være lidt op ad bakke, men siden sommerferien er vores danskundervisning på fantastisk vis blevet en hel del nemmere. Vi har nemlig fået flere børn i klassen.

Vi er så heldige, at der bor en dansk/hollandsk familie her i Iringa, de har faktisk boet her i 2 år, men det er ikke før nu, at deres børn også får danskundervisning. I Claras klasse er de derfor 2 og i Benjamins klasse er de 3. Vi har derfor fået lov til at bruge et lokale på skolen, hvor børnene går, alias mit musiklokale, og de to klasser her så dansk to gange om ugen.

Udover at undervise i læsning, skrivning og andre dansk faglige kundskaber synger vi også danske sange, dels fordi jeg nu engang er musiklærer, og dels fordi det er en god måde at lære om kultur på. Månedens sagntema er efterår, da det er årstiden i Danmark. Her i Tanzania derimod er det varmt, sidst på tørtiden og alle sveder og venter på regnens komme sidst i november. Det kan derfor være svært for børnene at forestille sig hvordan det i Danmark er helt anderledes. Men da vi sang ”Nu falmer skoven” den anden dag, så var der lige pludselig en forbindelse. Vi sang nemlig om storken og svalerne, der flyver mod syd, altså til Afrika, hvor vi jo er. Børnene har selv set nationalparken i januar, hvor der er så mange fugle og storke, alle sammen på ferie, væk fra det kolde nord. Og i det øjeblik blev Tanzania og Danmark pludselig forbundet.

Besøg fra Danmark og præsidentvalg

Vi har igen haft besøg fra Danmark og denne gang var vores gæst meget ventet, især af Benjamin. Hun havde nemlig en fødselsdagsgave med til ham, et skateboard som han havde fået lov til at bestille på nettet.

Christina kom nogle dage før børnenes efterårsferie og blev hos os en uge, for derefter at tage til Zanzibar. Det er altid mærkeligt når folk sådan kommer og går igen, men i den stilling som vi har er vi efterhånden ved at blive vandt til det, børnene med. Der er altid nogle man skal sige god dag til og andre der skal tages afsted med. Derved ikke sagt, at det er nemt eller sjovt.

This slideshow requires JavaScript.

Vi har stadigvæk ferie og skolen starter forhåbentligt op igen midt i næste uge. Grunden til et forhåbentligt er, at der skal være valg på søndag. Stemmerne er dog ikke talt op før tirsdag eller onsdag, da Tanzania er noget større end DK og ikke helt så langt fremme elektronisk.

Vi håber, at det hele vil gå stille og roligt for sig, men er af ambassaden blevet bedt om at tage vores forholdsregler, hvis ikke. Vi har derfor mad til det næste stykke tid, bilerne er tanket og vi har nok penge, hvis vi er nødt til at rejse væk fra byen eller hvis de forskellige systemer krakker. Men som sagt, så håber vi og beder til at det hele vil forløbe fredeligt og roligt.

“Farmen” update

This slideshow requires JavaScript.

For tre uger siden fik vores hunhund en lille hvalp, den er blevet opkaldt Cloe efter en hund i Zambia som Clara blev rigtig gode venner med. Det er rigtig sjovt, at se hvor meget den er vokset på så kort tid – nu er den blevet så stor, at man kan snakke med den, hvilket er til stor glæde for både store og små.

This slideshow requires JavaScript.

Vi har fået tre killinger som vi håber kan være med til at dræbe vores mus. Den af vores vagter, der er bedst til at dræbe mus kan slå 10 ihjel i løbet af en nat, men når der er omkring 100 så batter det ikke så meget.

This slideshow requires JavaScript.

Vi har endeligt fået ællinger, de bliver dog ikke klar til denne jul, men måske næste…

Tur til Dar

I de her dage er Benny i Dar for at have forskellige møder med Robert, vores teamleder. Han tog afsted tirsdag formiddag og kommer tilbage fredag, sammen Ibens veninde fra efterskolen. Grunden til møderne er, at Benny i det sidste år, har haft rigtig meget arbejde på grund af at vores kollegaer først var på orlov og derefter sagde deres stilling op. Vi havde Agnes og Carsten nede i løbet af sommeren for at hjælpe til med arbejde og omdefinering af stillinger, men arbejdsmængden blev desværre ikke mindre for Benny. Derfor prøver Benny og Robert at arbejde videre med, hvordan tingene kan komme til at fungere optimalt for alle.

Bibelskolens nye hold

20150820_155259

Den 10. August startede bibelskolen op igen, men der gik dog lidt inden holdet var fuldtalligt. Den sidste elev kom første uge i september og holdet tæller nu 22 mand. Flere af eleverne er i år barabaig, hvilket har været et bedeemne over længere tid. Udover de nye elever er der også blevet ansat en ny lærer. Hans navn er Ezekiel, han er masai og er nyuddannet præst fra det lutherske universitet her i byen. Han er desuden tidligere elev fra bibelskolen.

Der er derfor ikke længere ansat en missionær som underviser, da familien Muck rejste hjem i starten af sommeren. Alle er dog positive og ser frem ad mod de nye udfordringer vi står i.

Midt i august kom Agnes og Carsten igen til Iringa for at hjælpe dels med at tage på evangelisation og dels for at hjælpe Benny og Kurupashi med at fordele opgaverne efter Samuel. De bliver her til sidst i denne måned.

Slagtning af ged

This slideshow requires JavaScript.

Så blev den ged barberet, eller noget i den stil. I januar fik vi en ged af en evangelist i Bennys evangelisationsteam. Geden var efter sigende dragtig, men da tiden for fødsel kom, kom der ikke et kid. Vi havde derfor en hanged på hende, men heller ikke denne gang skete der noget. Derfor tog Iben en hurtig beslutning og en time efter var geden slagtet og grovparteret. Når det er tørtid, foderet dyrt, ja så betyder en ekstra mund meget.

Den følgende dag blev et stykke af geden, Margrethe, serveret. Alle undtagen Benjamin spiste med stor velbehag. Han nægtede at spise vores egne dyr, det var jo blevet en ven.

“Farmen”

Ænderne

This slideshow requires JavaScript.

Grisene

This slideshow requires JavaScript.

Der er stadigvæk gang i vores lille landbrug. Det var dog blevet lidt stort og Iben fik solgt ca. 20 haner og høns, nu er der kun ca. 25 tilbage. Gederne er nede på to stk, da en blev slagtet af Iben og Albert, vores vagt. Den ene and er igen begyndt at ruge, denne gang på 11 æg. Den har ruget en gang, men kun et æg klækkede og ællingen døde efter få dage. Håber at der er bedre held denne gang.

Grisene er ved at blive store og den første skal slagtes om et par uger. Den anden først til jul. Så som I kan se, er der stadigvæk gang i den.

Vores hunhund Dida er igen med hvalpe, første gang fødte hun flere uger for tidligt og de døde alle sammen. Vi håber, at hun vil gå terminen ud denne gang. Hun har termin ca. om 1 mrd.